Bästa sajterna på nätet!

Posted on Posted in allmänt, fakta

Populäraste sajternaHär kommer en lista med de bästa/populäraste sajterna på nätet. Listan innehåller en mix av sajter inom olika kategorier och ämnesområden. Du har säkert hört talas om de flesta på listan, men kanske hittar du någon ny sajt att testa? Och vem gillar inte topplistor?

Google – Hur många gånger googlar du per dag? Sökmotorn Google har blivit en naturlig del av våra liv. Genom Google hittar man det mesta.

Facebook – Det sociala nätverket Facebook har också blivit en naturlig del av många svenskars vardag. Här kan man dela med sig av händelser, filmklipp och foton och kolla in vad vänner och bekanta har för sig. Man kan också chatta privat och skicka meddelanden till varandra om man vill det. Här finns också många företag och organisationer som delar med sig av alltifrån erbjudanden till instruktionsfilmer och produktbilder.

Youtube – På videosajten youtube hittar man allt! Här kan man till exempel lära sig virka, kolla på dokumentärer och titta på gulliga filmklipp på husdjur.

Yahoo – Precis som Google är Yahoo en av världens mest använda sökmotorer. Yahoo har även en mailtjänst.

Wikipedia – Här finns massor av information om allt du kan tänkas vara intresserad av, ett slags digitalt uppslagsverk. Men var källkritisk. Vem som helst har möjlighet att skriva och editera faktaartiklarna.

Gmail – Googles mailtjänst som används av många människor över hela världen

Amazon – Gigantisk nätbutik där du kan handla från många olika butiker men betala i en och samma kassa. Ungefär som i ett stort varuhus. Varor finns i alla möjliga olika kategorier: heminredning, böcker, kläder etc.

Reddit – Sajt där du kan kolla nyhetsflödet i USA. Användarna postar nyhetslänkar, skriver nyhetstexter och kommenterar det som postas i flödet.

Ebay – auktionssajt där företag och privatpersoner kan sälja varor.

Imgur.com – Ännu en sajt i kategorin sociala medier. På imgur.com postar medlemmarna bilder de vill dela med sig av. Vissa blir virala succéer.

Twitter – Sprid ditt budskap med hjälp av twitter! Här gäller det dock att uttrycka sig kortfattat, varje twitterinlägg rymmer bara att fåtal tecken.

Instagram – Ännu en sajt där man kan dela med sig av bilder och filmer. Fungerar även via mobilen.

Baidu – Den största sökmotorn i Kina.

Live.com – Tillgång till hotmail, den berömda mailtjänsten som även kallats för MSN och andra namn sedan den lanserades i mitten på 90-talet.

Tycker ni någon sajt saknas på topplistan? Hör av er och berätta!

Här är några av de mest populära sajterna i Sverige:

Aftonbladet – populär nyhetssida!

Blocket – Köp- och säljsajt där du kan hitta prylar från Sveriges alla hörn. Numer kan man även hitta jobb och bostad via blocket.

IMDB – Sajten för dig som vill läsa om film. Håll dig uppdaterad om vad som händer i filmvärlden, läs om filmer och kolla recensioner.

Twitch TV – En streamingsajt där användarna själva kan lägga upp videos eller streama live. Framförallt är det e-sport som sänds live här.

Netflix – Streamingsajt där du kan kolla på film, dokumentärer och TV-serier. Du måste ha ett abonnemang för att kunna titta.

Expressen – Även kvällstidningen Expressens webbsida är populär i Sverige.

Självklart är även sajter som Google, Youtube, Facebook, Reddit, Wikipedia, Live.com, Twitter, Imgur och Instagram bland de populäraste sajterna också i Sverige.

Är ni förvånade över någon sajt, tycker ni någon saknas?

Viralgranskaren

Till sist kommer här ett litet tips. Nätet vimlar ju av påståenden, bilder och nyheter. Ibland är det svårt att veta vad som är sant och vad som är falskt. Därför har metro startat något som heter Viralgranskaren. Där kan man gå in och kolla om en nyhet eller om ett rykte är sant eller falskt.

På Viralgranskaren kommenteras alltså inte bara nyhetsartiklar utan även påståenden som cirkulerar på sociala medier. De fokuserar inte heller enbart på svenska nyheter, utan bevakar även utrikesjournalistiken och rykten som sprids globalt.

Sajten har tydligen funnits sedan 2014, men det var inte förrän helt nyligen jag hittade den. Själv tycker jag initiativet är toppen. Jag tror också fler sådana här sidor kommer att skapas framöver eftersom informationsflödet blir allt mer intensivt. Dessutom har det blivit lättare att starta falska rykten tack vare sociala medier och nätforum.

Tittar man internationellt finns flera liknande initiativ. Även Facebook har börjat med något projekt som går ut på att varna för falsk information. Dock tror jag inte detta projekt har nått ända till Sverige ännu.