Guldkorn hos public service-bolagen

Posted on Posted in fakta, nöje

Radio och TvDe svenska public service företagen SVT, SR och UR har massor av intressanta program man kan ta del av på nätet.

På Svt Play hittar du inte bara de senaste tv-serierna och de senaste tv-programmen. Du kan också titta i deras webbarkiv och kolla på gamla program som sänts. I det öppna arkivet finns mängder av olika filmklipp och tv-program från 50-talet och framåt inom olika ämnesområden.

Du kan bland annat se alla avsnitt av Rederiet, tv-såpan som sändes från 1992 och 10 år framåt. Du hittar också serierna Varuhuset och Skärgårdsdoktorn och faktaprogram som packat och klart och värsta språket.

Deckare som är så populärt finns det också en del att titta på i form av gamla kriminalserier som Wallander, Snoken, Aspiranterna och Goltuppen.

Till mina favoritprogram på på SVT hör Vetenskapens Värld som är bra att titta på om man vill hålla sig uppdaterad på vetenskapsfronton eller lära sig mer om olika saker inom exempelvis kemi, fysik och medicin.

Ett annat bra SVT-program är Studio Plus som är ett systerprogram till konsumentupplysningsprogrammet Plus. Studio Plus leds av Sverker Olofsson som tidigare var programledare för Plus i över 20 års tid. I Studio Plus diskuteras ekonomi och konsumentfrågor tillsammans med en studiopanel. Det är ett mycket intressant och lättsamt program om ett tungt och allvarligt ämne som ekonomi och konsumtion. När det gäller nätsajter inom ekonomi kan jag tips om denna informationsportal om privatekonomi.

SR, Sveriges Radio, har också publicerat ett stort antal av sina gamla radiosändningar på nätet. Lyssna på äldre dokumentärer från P3 dokumentär eller lyssna på gamla sommarpratare till exempel. Hos SR kommer du hitta ett stort utbud av radioprogram som behandlar varierande ämnen, bland annat program som handlar om ekonomi, religionsfrågor och kultur. Man kan antingen lyssna i webbläsaren eller ladda ner radioprogrammet till datorn eller mobilen och lyssna i sin mediespelare.

På UR:s, Utbildningsradions, webbplats finns också massor av informativa och utbildande program att ta del av. Programmen är skapade för specifika målgrupper och det går att hitta filmer för människor i alla åldrar och med olika kunskapsnivåer. Är du språkintresserad kan du ta en titt bland deras språkprogram som syftar till att hjälpa människor att lära sig olika språk.

Många andra länder har också public service-bolag, men tyvärr är det svårt att hitta program från från dessa bolag som man kan lyssna eller titta på i Sverige. Oftast är programmen endast tillgängliga för dem som befinner sig i samma land som public service-företaget.

Men är du utomlands kan du kika in hos BBC som är Storbritanniens public service-kanal eller NRK som är Norges motsvarighet.

Jag hoppas ni finner något intressant att ta del av på dessa webbsiter som hör till public service-bolagen. Betalkanaler som tv3 och kanal 5 har också en del av sina program tillgängliga på webben, men då med reklamavbrott.